SELANGOR MALAYSIA

Tuesday, July 24, 2018

Kek Japanese Cotton Cheese

Kek Japanese Cotton Cheese


Bahan A :

60g tepung kek / tepung superfine
20g tepung jagung
250g cream cheese
100ml susu segar
50g unsalted butter
6 biji kuning telur
1/4 sudu kecil garam
1 sudu besar jus lemon

Bahan B :

140g gula
6 biji putih telur gred A
1/4 sudu kecil cream of tartar


Asingkan putih telur dan kuning telur.
Cairkan cream cheese, butter dan fresh milk dengan kaedah double boiler.
Jangan guna direct heat. Guna teknik double boiled macam cairkan coklat sambil kacau menggunakan whisk sampai cair. Dah cair, ketepikan.
Pukul telur kuning kemudian masukan adunan cream cheese yang dicairkan tadi. kacau menggunakan whisk.
Ayak tepung kek dan jagung yang telah disukat tadi ke dalam bekas tersebut. kemudian masukan garam, 1 sudu besar lemon jus. Kacau sehingga sebati dan ketepikan.

Cara membuat meringue (Bahan B)

Guna bekas lain. pukul telur putih menggunakan mixer standard sehingga berbuih-buih (foamy) ala-ala macam mandi dekat bath tub tu...
Bila dah berbuaih, masukan cream of tartar. pastu masukan gula kemudian pukul sehingga meringue menjadi putih berkilat dan bertanduk (soft peak), tektur pekat likat.
Masukan 1/3 meringue kedalam adunan cheese, bolak balikkan smapai sebati, masukan 1/3 , then habiskan kesemua meringue tadi. Gunakan kaedah kaup balik ye. lagi erok guna satu arah.
Guna loyang kek 8" lapik pakai paper oil. tepi tu pun balut dengan baking paper juga. Tuangkan adunan dalam bekas kek, ketuk sikit bawah bagi rata.
Sebelum bakar, letak loyang yang berisi air panas dan letakan adunan cheesecake kita itu dalam loyang yang ada air panas tadi. Bakar kaedah 'water bath' untuk bagi effect moist dekat kek kita.
Panaskan oven dengan suhu 170c selama 20 minit. Kemudian letak tin kek dengan loyang ada air panas ke dalam oven.
Turunkan suhu 160c. Bakar selama 1 jam atau 1jam 10 minit bergantung oven masing-masing atau sampai jadi warna keemasan (golden) dekat atas kek tersebut. Api atas bawah.

Siap untuk dihidangkan!!!

*** jangan sampai overheat bila menggunakan mixer.

Selamat menjamu selera.

No comments:

Post a Comment