KUIH CARA MANIS
Bahan-bahan:
100 gram tepung gandum
100ml santan
300ml air
1 biji telur
1/3 sudu kecil garam
beberapa titik perisa pandan
beberapa titik pewarna hijau
Gula sebagai inti
Cara-cara:
1. Masukkan tepung gandum, santan, air, garam, telur, perisa pandan dan pewarna hijau ke dalam bekas.
2. Kacau sebati.
3. Kemudian tapiskan ke dalam jug untuk memudahkan proses memasak nanti.
4. Panaskan acuan dengan menggunakan api perlahan/ kecil.
5. Sapu minyak pada acuan.
6. Tuangkan adunan ke dalam lubang acuan.
7. Masukkan 1/2 sudu kecil gula ke atas adunan di setiap lubang.
8. Tutup acuan cara dengan tudung periuk.
9. Set timer selama 9 minit.
10. Selepas 9 minit dan kuih masak, guna pengcungkil gigi untuk keluarkan dari acuan.
11. Angkat dan ulang semula langkah 5 sehingga selesai semua acuan.
Bahan-bahan:
100 gram tepung gandum
100ml santan
300ml air
1 biji telur
1/3 sudu kecil garam
beberapa titik perisa pandan
beberapa titik pewarna hijau
Gula sebagai inti
Cara-cara:
1. Masukkan tepung gandum, santan, air, garam, telur, perisa pandan dan pewarna hijau ke dalam bekas.
2. Kacau sebati.
3. Kemudian tapiskan ke dalam jug untuk memudahkan proses memasak nanti.
4. Panaskan acuan dengan menggunakan api perlahan/ kecil.
5. Sapu minyak pada acuan.
6. Tuangkan adunan ke dalam lubang acuan.
7. Masukkan 1/2 sudu kecil gula ke atas adunan di setiap lubang.
8. Tutup acuan cara dengan tudung periuk.
9. Set timer selama 9 minit.
10. Selepas 9 minit dan kuih masak, guna pengcungkil gigi untuk keluarkan dari acuan.
11. Angkat dan ulang semula langkah 5 sehingga selesai semua acuan.
No comments:
Post a Comment