Tom Yam (putih) - Resepi Deejay Ain
Bahan - bahanya :
Ayam 1/2 ekor (siap dibilas)
Bunga gobis
Lobak merah (carrot) 1pc
Brokoli 1pc
Putik Jagung (baby corn) 4pc
Tomato 4pc
Daun limau purut 2-3pc
Garam & perasa secukupnya
Air 500ml
Bahan Ditumbuk :
Serai 1pc
Halia 2 inci
Bawang merah
Bawang putih
Cili api
Cara - caranya :
1. Masukan ayam kedalam periuk dan tuangkan air.
2. Hiriskan brokoli, bunga gobis, putik jagung dan lobak merah mengikut kreativiti anda dan masukan ke dalam periuk. Masukan bahan yang ditumbuk sekali.
3. Masukan kesemua bahan kedalam periuk dan masak. biarkan sehingga mendidih dan siap dihidangkan.
***kalau nk masam masukan asam keping tapi jgn lama. bila dah masam terus angkat asam keping berkenaan.
***kalau nk merah letak lebih tomato.
Selamat mencuba.
Bahan - bahanya :
Ayam 1/2 ekor (siap dibilas)
Bunga gobis
Lobak merah (carrot) 1pc
Brokoli 1pc
Putik Jagung (baby corn) 4pc
Tomato 4pc
Daun limau purut 2-3pc
Garam & perasa secukupnya
Air 500ml
Bahan Ditumbuk :
Serai 1pc
Halia 2 inci
Bawang merah
Bawang putih
Cili api
Cara - caranya :
1. Masukan ayam kedalam periuk dan tuangkan air.
2. Hiriskan brokoli, bunga gobis, putik jagung dan lobak merah mengikut kreativiti anda dan masukan ke dalam periuk. Masukan bahan yang ditumbuk sekali.
3. Masukan kesemua bahan kedalam periuk dan masak. biarkan sehingga mendidih dan siap dihidangkan.
***kalau nk masam masukan asam keping tapi jgn lama. bila dah masam terus angkat asam keping berkenaan.
***kalau nk merah letak lebih tomato.
Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment